randezvousgnoriste imgnews imgask img

Μυωπία : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μυωπία : Απαντήσεις που έχουμε δώσει σε απορίες ασθενών μέσω email, για τη διόρθωση με laser οφθαλμικών παθήσεων:

Πονάει η LASIK; Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Η διόρθωση με LASIK είναι πρακτικά ανώδυνη. Η αναισθησία στο μάτι γίνεται με σταγόνες από αναισθητικό κολλύριο και ο ασθενής είναι ξύπνιος. Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά για το κάθε μάτι. Συνήθως διαρκεί συνολικά περίπου 15-20 λεπτά. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από 24-48 ώρες, εάν αυτή αφορά ήπιους χειρισμούς και δεν είναι κοπιώδης, σε περιβάλλον ελεύθερο από σκόνη.

Είμαι 20 ετών κι η μυωπία μου συνεχίζει κι ανεβαίνει. Είναι φυσιολογικό αυτό; Πότε μπορώ να διώξω τη μυωπία μου με λέιζερ;

Η μυωπία είναι μια ανατομική ανωμαλία των οφθαλμών μας και μπορεί να συνεχίσει την αλλαγή βαθμών έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του οφθαλμού. Η κατάσταση εξατομικεύεται και υπάρχουν περιπτώσεις που η μυωπία έχει σταθεροποιηθεί σε ηλικία 16 ετών, αλλά και που εξακολουθούσε να ανεβαίνει έως και την ηλικία των 25 ετών.

Ο παράγοντας που θα κρίνει εάν μπορείτε να προχωρήσετε στη διόρθωση της μυωπίας σας με laser είναι η σταθεροποίησή της για μια διετία.

 

Διαβάστε ακόμα: ποιός/ά είναι κατάλληλος/η υποψήφιος/α για να διορθώσει τη μυωπία του/της με laser

Έχω μυωπία και θέλω να κάνω λέιζερ για να «πετάξω» τα γυαλιά μου. Είναι πράγματι έτσι, θα απαλλαγώ από αυτό το «βραχνά» που έχω από την παιδική μου ηλικία;

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων με διαθλαστικό πρόβλημα όρασης, όπως είναι η μυωπία, η επέμβαση laser μυωπιας τους δίνει τη χαρά να μην ξαναφορέσουν τα γυαλιά τους. Οι ασθενείς με πολύ μεγάλη μυωπία (πάνω από 12 βαθμούς), μπορούν να έχουν ως εφικτό στόχο τη μεγάλη μείωση της μυωπίας τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις βέβαια υπάρχουν κι άλλες λύσεις που μπορείτε να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας. Επίσης, είναι απαραίτητο ο ιατρός σας να σας ενημερώσει για το συνυπάρχον πρόβλημα της πρεσβυωπίας που μπορείτε να έχετε ή που θα προκύψει, όπως σε όλους του ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιω μηνιαιους φακους επαφης εδω και χρονια. Θελω να απαλλαγω απο αυτους αλλα φοβαμαι. Εχω ακουσει οτι η φακοι επαφης ειναι πιο επικινδυνοι απο τη διορθωση που θελω να κανω με λειζερ. Ειναι αληθεια;

Οι φακοί επαφής προσφέρουν ευκολία, ευελιξία, εμφάνιση χωρίς γυαλιά. Χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση διαφόρων οφθαλμικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία, ο κερατόκωνος.

Από την άλλη μεριά, η χρήση των φακών επαφής ενέχει και κινδύνους. Τα τελευταία 6 χρόνια, το FDA (ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ένα σημαντικό αριθμό συμβουλών σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση φακών επαφής και την υγεία του ματιού, εξ αυτού του λόγου. Οι κίνδυνοι που αναφέρονται ξεκινούν από μια λειτουργική ξηροφθαλμία, επεκτείνονται σε μια λοίμωξη του οφθαλμού (πχ επιπεφυκίτιδα), ως ένα έλκος στον κερατοειδή ή μολύνσεις των οφθαλμών που επεκτείνονται ραγδαία, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την οπτική ακεραιότητα σε βαθμό πλήρους τύφλωσης.

Διαβάστε ακόμα:  κατάλληλος υποψήφιος για τη διόρθωση της μυωπίας με LASER

                          πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη συντήρηση των φακών επαφής

Η διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ κρύβει κινδύνους;

Όπως κάθε ιατρική πράξη και μάλιστα χειρουργική, η διόρθωση της μυωπίας με laser έχει κάποιο κίνδυνο, αν και οι επιπλοκές παγκοσμίως είναι σπάνιες στις μέρες μας. Οι πεπειραμένοι χειρουργοί-οφθαλμίατροι αναφέρουν επιπλοκές σε ποσοστό λιγότερο του 1%, επιβεβαιώνοντας με νούμερα το «ιατρικό αξίωμα» ότι «η επέμβαση είναι ασφαλής κατά 99%, διότι στην Ιατρική δεν υπάρχει 100%).

Πολλοί οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι ο μακροχρόνιος και παρατεταμένος κίνδυνος της χρήσης φακών επαφής είναι 5πλάσιος από τον κίνδυνο της επέμβασης της μίας φοράς με το λέιζερ για τη διόρθωση της μυωπίας.

Η διόρθωση της μυωπίας με LASIK γίνεται συχνά; Είναι δηλαδή μια μέθοδος που έχουν οι γιατροί εμπειρία;

Η διόρθωση της μυωπίας με LASIK είναι μια μέθοδος στην οποία έχουν υποβληθεί εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.Το γεγονός αυτό έχει συσσωρεύσει επιστημονική γνώση κι εμπειρία στην επιστημονική κοινότητα. Βέβαια, η χρήση αυτής της γνώσης, η χειρουργική ικανότητα και η αποκτημένη πείρα κάθε οφθαλμιάτρου είναι προσωπικό θέμα και διαφοροποιεί τον ιατρό που έχει καλά αποτελέσματα από αυτόν που δεν έχει.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ LASER ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μια συχνή ερώτηση που κάνουν κυρίως γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι: «Μπορώ να κάνω πρώτα τη διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ και μετά να μείνω έγκυος;»


Η απάντηση είναι ότι βεβαίως και η διόρθωση της μυωπίας μπορεί να προηγηθεί οποιασδήποτε εγκυμοσύνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποια στη διόρθωση πριν από μια εγκυμοσύνη είναι οι βαθμοί της να είναι σταθεροί  την προηγούμενη 2ετία.


Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, με αυτήν την ευκαιρία ότι διόρθωση της μυωπίας, της  υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού δεν λαμβάνει χώρα σε γυναίκες που εγκυμονούν ή που θηλάζουν τα παιδιά τους.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΑΝ ΚΙΝΗΘΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ

Είναι εύλογη η απορία αρκετών ασθενών εάν θα προκληθεί κάποια βλάβη στο μάτι τους σε περίπτωση που κινηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής του laser.


laser στα ματια, eyetrαckΌμως η τεχνολογία έχει μεριμνήσει και τα σύγχρονα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται στη διαθλαστική χειρουργική σήμερα, είναι εξοπλισμένα με eye tracker, δηλαδή ένα σύστημα εντοπισμού των κινήσεων του οφθαλμού που χειρουργείται. Στις μικρές κινήσεις του οφθαλμού, το laser ακολουθεί και προσαρμόζεται, ενώ σε περίπτωση μεγάλης κίνησης η διαδικασία διακόπτεται.


Άρα η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και στην περίπτωση της κίνησης του ασθενούς για οποιονδήποτε λόγο.ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ

διορθωση μυωπιας σε μεγαλους βαθμους

Μια ερώτηση που γίνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας είναι αν μπορεί κάποιος, που έχει μεγάλους βαθμούς μυωπίας ( πάνω από 10), να κάνει διόρθωση με laser.
Με τα μηχανήματα laser τελευταίας γενιάς είναι εφικτή η διόρθωση έως 12 βαθμών μυωπίας, εφόσον πληρούνται κάποιες ανατομικές προϋποθέσεις που εξατομικεύονται σε κάθε περίπτωση.


Σε βαθμούς μυωπίας άνω των 12, πλήρης εξάλειψη με laser μυωπίας δεν είναι εφικτή, υπάρχουν όμως άλλες χειρουργικές επιλογές.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ LASER ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΩΠΙΑ

Οι λόγοι που επιλέγει κάποιος να κάνει μια επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής είναι να απαλλαγεί από γυαλιά και φακούς επαφής είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα το άτομο.


Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται λόγο των εξατομικευμένων αναγκών καθενός εκ των ασθενών. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση του laser και η απόφαση λαμβάνεται είτε για έναν ή για περισσότερους από έναν λόγους ταυτόχρονα.


Υπάρχουν λόγοι επαγγελματικοί, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι τους διευκολύνει σε αυτόν τον τομέα η απουσία γυαλιών. Λόγοι υγείας είναι ακόμη μια αιτία, καθώς αρκετές φορές ασθενείς επιλέγουν τη μόνιμη διόρθωση με λέιζερ διότι παρουσιάζουν συχνά προβλήματα οφθαλμικών μολύνσεων λόγω των φακών επαφής.


laser μυωπιας

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη διόρθωση με laser στα μάτια γιατί τους διευκολύνει σε κάποιο σπορ ή χόμπι στο οποίο επιδίδονται. Ακόμη συχνά ο λόγος είναι καθαρά αισθητικός, καθώς πολλοί άντρες και γυναίκες θεωρούν ότι βελτιώνεται αισθητικά η εμφάνισή τους όταν δεν φορούν γυαλιά. Ακόμα και οικονομικοί λόγοι αποτελούν τη σκοπιά κάποιων πάνω στη διόρθωση με λέιζερ, οι οποίοι συνυπολογίζουν το μακροχρόνιο κόστος αγοράς, συντήρησης και αλλαγής φακών επαφής και γυαλιών οράσεως.

Όμως, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, τα εκατομμύρια των ανθρώπων παγκοσμίως που έχει προβεί σε διόρθωση οφθαλμικών ανωμαλιών με laser το επιλέγει για την ποιότητα της όρασης που προσφέρει ένα τέτοιο χειρουργείο και την βελτιωμένη ποιότητα ζωής που έχει κανείς, με αντίκτυπο σε όλες τις δραστηριότητές του π.χ. εργασία, σπουδές, σπορ σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος. Η χαρακτηριστική φράση σχεδόν όλων των ασθενών που έχω χειρουργήσει είναι «ξυπνάω το πρωί και δεν ψάχνω για τα γυαλιά μου στο κομοδίνο μου»


Joomla SEF URLs by Artio
 kefala logo down
Copyright © 2020 Laser Μυωπίας | Οφθαλμίατρος. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.