randezvousgnoriste imgnews imgask img

7 απλές λύσεις για την ξηροφθαλμία το χειμώνα

 

Μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χειμώνα έρχονται και ο αέρας στους εξωτερικούς χώρους καθώς και η ξηρή ατμόσφαιρα από το καλοριφέρ και το aircondition στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι πράγματι το διάστημα στο οποίο οι άνθρωποι παραπονούνται συχνότερα για στεγνά, δακρυσμένα μάτια με φαγούρα. Κάποιοι διαμαρτύρονται για παροδική θόλωση της όρασης αίσθημα ξένου σώματος και κουρασμένα μάτια.

Τα καλά νέα είναι ότι με κάποιες μικρές ,απλές συμβουλές μπορεί κανείς να ανακουφιστεί από τις ενοχλήσεις αυτές.

 

1.Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας

Στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν εφόσον αυτά τα συμπτώματα επιμένουν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο .Η ξηροφθαλμία έχει διαφορετικές αιτιολογίες και συνεπώς διαφορετική αντιμετώπιση. Με κάποια πολύ απλά τεστ που γίνονται στο ιατρείο μπορεί ο οφθαλμίατρος να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία και τα ενοχλητικά της συμπτώματα.

 

2.Διορθώστε το θερμό αέρα που μπορεί να χτυπά το πρόσωπό σας

Αν προσέξατε ότι τα μάτια σας δακρύζουν περισσότερο όταν οδηγείτε ή βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, το πιθανότερο είναι ότι ο θερμός αέρας από διάφορες συσκευές θέρμανσης, που χτυπά το πρόσωπό σας, κάνει τα δάκρυά σας να εξατμίζονται πολύ γρήγορα σε βαθμό που ο οργανισμός ενεργοποιεί το μηχανισμό της «αντανακλαστικής δακρύρροιας» για να καλύψει τις απώλειες.

Για να διατηρήσετε τα μάτια σας ενυδατωμένα στην περίπτωση αυτή, διορθώστε την κατεύθυνση των αεραγωγών στο αυτοκίνητο και στο χώρο εργασίας σας, που κάθεστε σε συγκεκριμένη θέση, ώστε ο ζεστός αέρας να μη χτυπά το πρόσωπό σας και τα μάτια.

 

3.Επιλέξτε τα κατάλληλα ενυδατικά κολλύρια

Για τη συχνή χρήση τέτοιων κολλυρίων καλό είναι να προτιμούμε τα σκευάσματα χωρίς συντηρητικά, γιατί αυτά είναι που ερεθίζουν τα μάτια μας στη μακροχρόνια χρήση που κάνουμε στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

 

 

4.Δοκιμάστε τη χρήση ω3 λιπαρών οξέων

Τα συμπληρώματα διατροφής με ω3 λιπαρά βοηθούν πολύ στην υγεία των αδένων που εκκρίνουν τα δάκρυα, στην ποιότητα της δακρυικής στιβάδας, θέλουν όμως 3-4 μήνες χρήσης για να μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα.

 

5. Προσοχή στα προϊόντα μακιγιάζ

Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν πολύ τα προϊόντα του μακιγιάζ. Τα αδιάβροχα μάσκαρα, επειδή είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, ερεθίζουν περισσότερο και επηρεάζουν την ποιότητα των δακρύων. Επίσης, καλλυντικά με ρετινόλη, που συχνά βρίσκεται σε αντιρυτιδικές κρέμες, μπορεί να συμβάλουν στην ξηροφθαλμία.

 

6.Ζεστές κομπρέσες

Αν υπάρχει δυσλειτουργία των μειβομιανών πόρων, οι ζεστές κομπρέσες βοηθούν πολύ. Επίσης, η υγιεινή των βλεφάρων με ειδικά σαπούνια από το φαρμακείο ή και babyshampoo διατηρούν τις βλεφαρίδες καθαρές από εκκρίσεις και κατά συνέπεια περιορίζουν την ξηροφθαλμία.

 

7.Κάντε διάλειμμα από τις οθόνες

Σύμφωνα με μελέτες 22% των ενηλίκων αναφέρουν αίσθημα ξηρότητας κατά τη χρήση του υπολογιστή ή του tablet τους. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν προσηλώνουμε στην οθόνη, οι βλεφαρισμοί των ματιών μας μειώνονται περίπου στο μισό επηρεάζοντας έτσι τη φυσιολογική δακρυική στιβάδα των ματιών. Η λύση: θυμηθείτε να κοιτάτε μακριά από την οθόνη σας κάθε 20 λεπτά για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Τα μικρά αυτά διαλείμματα διευκολύνουν τον οργανισμό μας να ανακάμψει και τα μάτια μας να ενυδατωθούν ξανά.

 

 

Μπορεί να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες επίσης στα άρθρα:

Ο χειμώνας και τα μάτια μας 

Αίτια θολής όρασης 

 

Joomla SEF URLs by Artio
 kefala logo down
Copyright © 2020 Laser Μυωπίας | Οφθαλμίατρος. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.