• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΑΙΤΙΑ ΘΟΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

  ΑΙΤΙΑ ΘΟΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

  Η θολή όραση οφείλεται συνήθως στην μυωπία, τον αστιγματισμό και μετά την ηλικία περίπου των 40 ετών στην πρεσβυωπία. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μπορεί να δείξει εύκολα την αιτία. Πολλές φορές μπορεί να έχουν ανέβει οι βαθμοί στην μυωπία, τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία.

  Οι λόγοι που μπορούν κάποιος ασθενής να βλέπει θαμπά εκτός από τους παραπάνω είναι γενικά πάρα πολλοί και οφείλονται σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις που οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν καν υποψιαστεί. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις πιο συνηθισμένες.

  Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

  Συνήθως εμφανίζεται πιο έντονο το αίσθημα της θολής όρασης στην ανάγνωση. Υπάρχει απώλεια της κεντρικής όρασης, τα χρώματα φαίνονται να έχουν ξεθωριάσει και οι εικόνες είναι διαστρεβλωμένες. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας της όρασης στους ασθενείς άνω των 60 χρονών.

  Διαβήτης

  Η πάθηση λόγω των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γνωστή και ως αμφιβληστοειδοπάθεια, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ο διαβήτης ευθύνεται επίσης για την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καταρράκτη, γλαυκώματος και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων.

  Γλαύκωμα

  Το γλαύκωμα αποτελεί επικίνδυνη οφθαλμολογική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση. Πρόκειται για “ύπουλη” πάθηση καθώς δημιουργεί αυξημένη πίεση στα μάτια, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από πόνο. Το βασικό της σύμπτωμα είναι η σταδιακή μείωση της όρασης από την περιφέρεια του οπτικού πεδίου προς το κέντρο.

  Καταρράκτης

  Ο καταρράκτης είναι συχνή πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους. Τα συμπτώματά του είναι η ευαισθησία σε έντονο φως και δυσκολία στην όραση το βράδυ. Συνήθως αντιμετωπίζεται με επέμβαση, που θεωρείται πλέον επέμβαση ρουτίνας.

  Φλεγμονή ή λοίμωξη του οφθαλμού

  Οι συχνότερες παθήσεις είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που έχει ως σύμπτωμα αίσθηση σκιάς ή λάμψης και η οπτική νευρίτιδα που είναι φλεγμονή σε οπτικό νεύρο που μπορεί να οφείλεται και σε σκλήρυνση κατά πλάκας.

  Ο σύγχρονος ιατρικός κλάδος της οφθαλμολογίας παρέχει σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των οφθαλμολογικών παθήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το λέιζερ μυωπίας και η επέμβαση για τον καταρράκτη που λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Απαραίτητη όμως είναι η τακτική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για την πρόληψη και την γρήγορη αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης των ματιών.