• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

    Διόρθωση μυωπίας με λέιζερ – Μέθοδος PRK

    Διόρθωση μυωπίας με λέιζερ – Μέθοδος PRK

    Η PRK (Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βελτίωση της όρασης. Η PRK είναι μια ιατρική διαδικασία laser με στόχο να εξαλείψει (ή να μειώσει) την ανάγκη για γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος  χρησιμοποιεί το λέιζερ για να αναμορφώσει την καμπυλότητα του οφθαλμού σε ασθενείς με μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

    Η PRK ταιριάζει καλύτερα σε άτομα με μεγαλύτερες κόρες οφθαλμών, λεπτούς κερατοειδείς, ξηροφθαλμία. κ.α  Εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1980 κι έχει αλλάξει με επιτυχία την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει εξελιχθεί σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Προηγμένη PRK ή Advanced Surface Ablation (ASA).

    Στη PRK, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος αφαιρεί, όσο χρειάζεται, το επιθήλιο του κερατοειδούς, χωρίς να δημιουργήσει ένα πτερύγιο (flap), όπως γίνεται σε άλλες μεθόδους. Με το ίδιο λέιζερ, αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή, όσο χρειάζεται.

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΜΕΘΟΔΟΣ PRK

    PRK, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Για τη διόρθωση της όρασης με λέιζερ με PRK διαδικασία, δεν χρησιμοποιούνται νυστέρια και δεν γίνονται τομές. Πριν από τη διαδικασία, δημιουργείται μέσω ειδικού υπολογιστή μια εξαιρετικά λεπτομερής χαρτογράφηση – αποτύπωση της επιφάνειας των ματιών. Οι λεπτομερείς μετρήσεις χρησιμοποιούνται για να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο ειδικό μηχάνημα laser, απόλυτα προσαρμοσμένες για τη συγκεκριμένη διόρθωση, το συγκεκριμένο ασθενή, το συγκεκριμένο μάτι, το συγκεκριμένο πρόβλημα, που θέλουμε να διορθώσουμε.

    Μόλις το λέιζερ βαθμονομηθεί σωστά, τοποθετείται ένα eye holder, έτσι ώστε να κρατηθεί ανοιχτό το μάτι καθ ‘όλη τη διαδικασία. Γίνεται εφαρμογή μερικών σταγόνων αναισθητικού για να γίνει η επέμβαση χωρίς πόνο.

    Ακολουθεί η αναμόρφωση του κερατοειδούς. Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος αφαιρεί πρώτα το προστατευτικό στρώμα επιφανείας (επιθήλιο) από τον κερατοειδή χιτώνα.  Το επιθήλιο θα αναγεννηθεί μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. Μετά την αφαίρεση του επιθηλίου ο ιατρός εξομαλύνει την περιοχή. Ακολουθεί η εφαρμογή παλμών laser, απόλυτα ελεγχόμενων από τον υπολογιστή, για να αναδιαμορφωθεί η καμπυλότητα του κερατοειδούς. Τα βαθύτερα στρώματα κυττάρων παραμένουν ουσιαστικά άθικτα.

    Η διαδικασία διόρθωσης της όρασης με τη μέθοδο PRK ολοκληρώνεται σε περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Μετά το πέρας της εφαρμογής τοποθετείται άμεσα ένας ειδικός θεραπευτικός φακός επαφής για να προστατεύσει τον κερατοειδή, μέχρι αυτός να ξαναδημιουργήσει το δικό του προστατευτικό επιθήλιο (3-5 ημέρες). Επίσης εφαρμόζονται πρόσθετες οφθαλμικές σταγόνες. Στις μέρες μας πια η διόρθωση γίνεται και στα δυο μάτια στην ίδια συνεδρία λέιζερ.