Σαν σήμερα έγινε από τον οφθαλμίατρο Ηarold Ridley στις 29 Νοεμβρίου 1949 στο Νοσοκομείο St. Τhomas του Λονδίνου η εμφύτευση του πρώτου ενδοφακού. Ο Ηarold Ridley ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε τη σκέψη της αντικατάστασης του φυσικού φακού του οφθαλμού, σε ασθενή που είχε καταρράκτη στα μάτια, μετά την αφαίρεσή του, με τεχνητό ενδοφακό. Ο καταρράκτης είναι ασθένεια του οφθαλμού κατά την οποία ο φακός του ματιού χάνει μέρος της διαφάνειας του. Η ασθένεια σιγά-σιγά εξελλίσεται και η αδιαφάνεια επιτείνεται. Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική.
Ο Sir Ηarold Ridley από τις αρχές της δεκαετίας του ’40 είχε κατανοήσει την ανάγκη για εμφύτευση ενδοφακού μετά την επέμβαση του καταρράκτη. Η μελέτη του άνοιξε τον δρόμο για την γενικότερη χρήση εμφυτευμάτων και υλικών στον κλάδο της Ιατρικής επιστήμης. Η προσπάθειά του δεν έγινε εξαρχής αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα. Θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από 30 χρόνια αντιδράσεων για να αναγνωριστείητεράστιασυνεισφορά του στον τομέα της οφθαλμολογίας.
Από τότε η εξέλιξη στην κατασκευή ενδοφακών συνδεόταν άμεσα και με την βελτίωση της χειρουργικής επέμβασης για τον καταρράκτη. Σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας υπάρχουν διάφορα είδη ενδοφακών για διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.
Στις μέρες μας πλέον η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την διόρθωση του καταρράκτη είναι η φακοθρυψία. Στην μέθοδο αυτή, απομακρύνεται ο θολός φακός μέσω ειδικής τομής και κατόπιν εισάγεται από την ίδια τομή ο ενδοφακός. Η μέθοδος είναι από τις πλέον επιτυχημένες, ανώδυνες και με εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές που αντιμετωπίζονται και αυτές εύκολα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η εξειδίκευση και εμπειρία του οφθαλμίατρου και ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Η επέμβαση διόρθωσης του καταρράκτη είναι πια μια επέμβαση ρουτίνας για τον εξειδικευμένο χειρουργό-οφθαλμίατρο. Γίνεται με τοπική αναισθησία με τη χρήση αναισθητικού κολλύριου. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως περίπου μισή ώρα. Η βελτίωση της όρασης είναι άμεση κι εντυπωσιακή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης. Επίσης, επιστρέφει μέσα σε λίγες μέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 50.000 εγχειρήσεις για καταρράκτη κάθε χρόνο.