• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

    ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

    Η ηλιακή έκλειψη είναι ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε απευθείας τον ήλιο ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης με γυμνό μάτι, είτε ακόμα και με αυτοσχέδια φίλτρα όπως είναι τα γυαλιά ηλίου ή τα αρνητικά φωτογραφιών, ούτε μέσω οπτικού εξοπλισμού, όπως φωτογραφικές μηχανές, κιάλια ή τηλεσκόπια. Η έκθεση θεωρείται άμεση ακόμα και με αυτούς τους τρόπους και μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική και μερικές φορές μόνιμη απώλεια της όρασης. Κοιτάζοντας απευθείας προς τον ήλιο ανά πάσα στιγμή και μέσω οπτικού εξοπλισμού αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στην όραση.

    Μετά από ηλιακές εκλείψεις, οι οφθαλμίατροι έχουν δει ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν ηλιακά εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν απώλεια της όρασης, η οποία δεν είναι πάντα άμεση. Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μερικές ώρες ή ημέρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη ή αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση που ονομάζεται ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια ή ηλιακή ωχροπάθεια.

    Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα με τα παιδιάΤα παιδιά δεν πρέπει να επιτρέπεται να κοιτούν άμεσα τον ήλιο ανά πάσα στιγμή. Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι, πάντα υπό την επίβλεψη ενηλίκου, έμμεσα με τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα, όπως αναφέρονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.