• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  Η ιστορία της διαθλαστικής χειρουργικής

  Η ιστορία της διαθλαστικής χειρουργικής

  ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΑΠΟ ΤΟ ΝΥΣΤΕΡΙ ΣΤΟ LASER

  Ακτινωτή κερατοτομή

  Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε πρώτη φορά από τον Ιάπωνα Sato στα 1950, όπου όμως είχε σοβαρότατες μετεγχειρητικές επιπλοκές κι εγκαταλείφθηκε. Επανεμφανίστηκε το 1970 στη Σοβιετική Ένωση με την τεχνική του Fyodorov, η οποία είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και διαδόθηκε σημαντικά στον Δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου κι εξελίχθηκε.

  Η ακτινωτή κερατοτομή συνίστατο στην εκτέλεση 4,8 ή 16 ακτινωτών τομών στην πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς, επιτυγχάνοντας έτσι μια επιπέδωση της κεντρικής περιοχής του κερατοειδούς που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της μυωπίας.

  Η επέμβαση γινόταν με τοπική αναισθησία, διόρθωνε όμως μόνο χαμηλούς βαθμούς μυωπίας, από 2 έως 5 διοπτρίες.
  Στις επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνονταν διακυμάνσεις στην οπτική οξύτητα, υποτροπές, σοβαρές επιπλοκές, όπως καταρράκτης, κερατοειδικά έλκη και ενδοφθαλμίτιδα. Όλα αυτά έκαναν τους ερευνητές οφθαλμιάτρους να αναζητήσουν νέες, ασφαλέστερες μεθόδους.

  ΦΩΤΟΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΑΤΟΤΟΜΗ(PRK)

  Με την μέθοδο PRK το excimer laser δρα απευθείας στον κερατοειδή επιπεδώνοντάς τον με μεγάλη ακρίβεια και προβλεψιμότητα.
  Το κερατοειδικό στρώμα εξαχνώνεται με την επίδραση του excimer laser και έτσι επιτυγχάνεται το επιθυμητό διαθλαστικό αποτέλεσμα.
  Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα με άριστα αποτελέσματα. Οι ειδικοί οφθαλμίατροι την προτιμούν σε λεπτούς κερατοειδείς. Επιπλέον, σε συδυασμό με τη χρήση μιτομυκίνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διόρθωση και μεγάλων βαθμών μυωπίας.

  LASIK (  LASER IN SITU KERATOMILEUSIS)

  H μέθοδος LASIK εφαρμόζεται από το 1992 κι έφερε “επανάσταση” στο χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής. Με τη χρήση ενός μικροκερατόμου, δημιουργείται ένας κρημνός (flap) στον κερατοειδή. Στη συνέχεια, οι πιο βαθειές στιβάδες του κερατοειδούς σμιλεύονται με το excimer laser. Στη συνέχεια ο κρημνός τοποθετείται στην αρχική του θέση χωρίς να χρειάζεται τοποθέτηση ραμμάτων.

  Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη μετεγχειρητικά και με άμεση αποκατάσταση της όρασης από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα.

  FEMTOSECOND LASIK

  Η μέθοδος Femto αποτελεί μία επιπλέον εξέλιξη της προηγούμενης μεθόδου. Mε τη Femtosecond Lasik το “στάδιο του κρημνού” γίνεται με το laser και δεν χρησιμοποιείται καθόλου μηχανικός μικροκερατόμος. Γι’ αυτό είναι η μέθοδος που είναι γνωστή και ως All Laser Lasik. Τα αποτελέσματά της είναι εφάμιλλα με της προηγούμενης μεθόδου. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις λεπτού κερατοειδούς με ασφαλή αποτελέσματα.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!