Καταρράκτης Ματιών
Ο καταρράκτης αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση των ματιών κυρίως μετά την ηλικία των 55-60 ετών. Επηρεάζει σημαντικά την όραση και ο ασθενής μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να βλέπει θαμπά.
Ενημερωθείτε παρακάτω για όλα τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του καταρράκτη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ;
Ο καταρράκτης επηρεάζει τον καθαρό φακό του ματιού δημιουργώντας θολή όραση. Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη για τον φακό των ματιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οφείλεται σε παθολογικά αίτια όπως:
Τραυματισμό του ματιού
Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής
Έκθεση σε ακτινοβολία
Άτομα που πάσχουν από διαβήτη
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ;
Ο καταρράκτης οδηγεί σταδιακά στην επιδείνωση της όρασης και προκαλεί ως συμπτώματα τα παρακάτω:
Μείωση της όρασης, κυρίως της μακρινής
Αίσθηση έντονης ακτινοβολίας στο φως
Συχνή αλλαγή των γυαλιών
Αίσθηση ότι η όραση είναι θαμπή χωρίς έντονα χρώματα
Αντανακλάσεις γύρω από αντικείμενα, κυρίως τις βραδινές ώρες
Δυσκολία στην καθημερινότητα όπως οδήγηση και διάβασμα
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ;
Απαραίτητη είναι η συζήτηση με τον χειρουργό οφθαλμίατρο για το θέμα ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι για να γίνει χειρουργική επέμβαση για τον καταρράκτη θα έπρεπε να υπάρχει ωρίμανσή του. Με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης δεν είναι απαραίτητο, αντιθέτως συνίσταται η γρήγορη αντιμετώπιση για αποφυγή επιπλοκών πριν ο φακός του ματιού γίνει σκληρός.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ;
Η αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται με την σύγχρονη μέθοδο των υπερήχων που ονομάζεται φακοθρυψία. Γίνεται απομάκρυνση του θολωμένου φακού του ματιού με άκρως αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο και στην συνέχεια τοποθετείται στην θέση του ένας ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός) σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αυθημερόν, η αποκατάσταση της όρασης γίνεται γρήγορα σύμφωνα και με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου.