• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ

  Η διατήρηση της καλής όρασης είναι σημαντική όπως η διατήρηση της συνολικής μας υγείας.

  Ποιες καθημερινές συνήθειες μπορείτε να εντάξετε στη ζωή σας για διατήρηση της καλής όρασης και την υγεία των ματιών σας;

  • Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

  Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, εσπεριδοειδή (Βιταμίνη C), ξηροί καρποί (Βιταμίνη Ε), πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αυγά (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), είναι απαραίτητες τροφές για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.

  • Φροντίζετε την επαρκή ενυδάτωση των ματιών

  Ο κύριος παράγοντας για την ενυδάτωση όλου του οργανισμού και συνεπώς των ματιών, είναι το νερό. Όταν τα μάτια αφυδατώνονται, μειώνεται η παραγωγή δακρύων και ως αποτέλεσμα εμφανίζεται ξηροφθαλμία. Πίνετε αρκετή ποσότητα μέσα στην ημέρα. Εάν αυτό δείχνει να μην είναι επαρκές, τότε χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα που θα προμηθευτείτε εύκολα από το φαρμακείο.

  • Προφυλάξτε τα μάτια σας από τον ήλιο

  Η υπέρμετρη έκθεση στην ακτινοβολία UV προκαλεί πρόωρη γήρανση των ματιών. Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, με πολύ καλούς φακούς με 100% UV προστασία, μπορεί να προστατέψει τα μάτια σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι σημαντικό τα γυαλιά ηλίου να τα φοράτε όλο το χρόνο, δηλαδή και το χειμώνα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου περνούν ακόμη και μέσα από τη συννεφιά και φτάνουν στα μάτια μας.

  • Σταματήστε το κάπνισμα

  Όπως και τη γενική κατάσταση της υγείας, έτσι βλάπτει και την υγεία των ματιών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο καταρράκτης.

  • Διατηρείτε την υγιεινή των χεριών και αποφύγετε την επαφή με τα μάτια

  Τρίβοντας τα μάτια με τα χέρια σας, μεταφέρονται μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις. Επιπλέον, από το έντονο τρίψιμο μπορεί να προκληθεί τραυματισμός του κερατοειδή.

  • Κοιμηθείτε αρκετά και ποιοτικά

  Ο ποιοτικός ύπνος για τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, βοηθάει στην ξεκούραση των ματιών, στη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για τη λειτουργία τους και στην επαρκή παραγωγή δακρύων για τη λίπανσή τους.

  • Μειώστε το χρόνο που περνάτε μπροστά από οθόνες

  Η πολύωρη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης προκαλεί κόπωση των ματιών λόγω της έντονης φωτεινότητας και της προσπάθειας που καταβάλουν τα μάτια μας για να συγκεντρωθούν. Ακόμη, προκαλείται ξηροφθαλμία λόγω αραιότερου βλεφαρισμού. Εκτός από τον περιορισμό της χρήσης των οθονών, ένας άλλος τρόπος μείωσης των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων είναι η λήψη συχνών διαλειμμάτων ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20.

  • Προσαρμόστε το φωτισμό του χώρου σας.

  Η ποιότητα του φωτισμού επηρεάζει την άνεση των ματιών κατά τις δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην ημέρα. Πρέπει ο φωτισμός να είναι επαρκής αλλά όχι πολύ έντονος, ώστε να μην κουράζει τα μάτια.

  • Προστατέψτε τα μάτια σας από τραυματισμούς.

  Μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα όπου αυτό ενδείκνυται. Για παράδειγμα, υπάρχουν χώροι εργασίας ή και αθλητικές δραστηριότητες, όπου η εφαρμογή γυαλιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ματιών.

  Μην παραλείπετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ακόμη και εάν δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα με την όρασή σας, ο τακτικός έλεγχος στον οφθαλμίατρο πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

  Μπορείτε να πραγματοποιήσετε το ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να ενημερωθείτε για θέματα που απασχολούν την όρασή σας και να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές και θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!