• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΩΝ 20-20-20

  ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΩΝ 20-20-20

  Είναι γεγονός ότι πλέον όλοι μας περνάμε αρκετές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, πράγμα που λόγω του καθημερινού τρόπου ζωής είναι αναπόφευκτο. Άτομα όλων των ηλικιών είτε πρόκειται για παιδιά είτε πρόκειται για ενήλικες, θα αφιερώσουν κάποιο χρόνο ψυχαγωγίας ή ενημέρωσης στην τηλεόραση, στο smartphone τους και στον υπολογιστή. Ειδικά εκείνοι που η εργασία τους σχετίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, περνούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες και αυτό προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στα μάτια τους.

  Προβλήματα στα μάτια από τη χρήση υπολογιστών

  Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την όραση, κυρίως όταν η απόσταση των ματιών από την οθόνη είναι πολύ μικρή. Το φως που εκπέμπεται μπορεί να είναι εκτυφλωτικό και τα μάτια πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εστιάσουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, προκαλείται δυσφορία και προβλήματα όπως ξηρότητα, θολή όραση, δακρύρροια, κούραση και πονοκέφαλος. Το πιο συχνό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί προβλήματα στην όραση, είναι ότι κατά τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής, ο βλεφαρισμός των ματιών είναι σε αραιότερα διαστήματα απ’ ότι πρέπει κανονικά. Έτσι η παραγωγή δακρύων είναι μειωμένη, η υγρασία των ματιών δεν είναι επαρκής και προκαλείται ξηρότητα και ερεθισμοί. Επιπλέον, τα μάτια κουράζονται κατά την εργασία στον υπολογιστή, καθώς κινούνται κυρίως στον οριζόντιο άξονα κι εστιάζουν συνεχώς.

  Ο Κανόνας των 20-20-20 για τα μάτια μας

  Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ξεκούρασης των ματιών κατά τη χρήση οθονών είναι ο κανόνας 20-20-20. Αν θέλετε να εφαρμόσετε τον Κανόνα πρέπει κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη, να στρέψετε το βλέμμα σας για 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά.

  Για να προστατευτούν τα μάτια, ο άνθρωπος κανονικά βλεφαρίζει 15 φορές το λεπτό. Όμως, όταν βρισκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, επειδή γίνεται συνεχής προσπάθεια εστίασης κι επικέντρωσης πάνω στην οθόνη, ο αριθμός αυτός μειώνεται τουλάχιστον στο μισό. Η μέθοδος 20-20-20 μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.

  Έρευνα επικυρώνει τα θετικά του 20-20-20 στα μάτια

  Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες εφαρμόζοντας τον κανόνα 20-20-20 καθημερινά στην εργασία τους, για διάστημα δύο εβδομάδων, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση των συμπτωμάτων της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών τους, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας, της δυσφορίας και της ξηρότητας. Οι ερευνητές τονίζουν πως πρόκειται για την πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μέθοδος έχει επικυρωθεί επιστημονικά. Αυτό επιτεύχθηκε με την εγκατάσταση λογισμικού προγράμματος στους υπολογιστές, το οποίο κάθε 20 λεπτά υπενθύμιζε στους συμμετέχοντες να κάνουν το διάλειμμά τους, ενώ παρακολουθούσε το βλέμμα τους μέσω της κάμερας του υπολογιστή. Μια ανάλογη ενέργεια μπορεί να γίνει αυτοβούλως από όλους τους χρήστες των υπολογιστών, κι είναι εύκολο να εφαρμοστεί απλώς θέτοντας σε λειτουργία μια υπενθύμιση στο smartphone που η αναβολή της θα έχει αυτόματη επανάληψη σε 20’ όσο χρόνο βρισκόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως ότου το 20-20-20 γίνει μια φυσική συνήθεια. Για την υγεία των ματιών μας νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!