• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ LASER ΜΥΩΠΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ LASER ΜΥΩΠΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

    Ενημερωτικό βίντεο στην τηλεόραση για το laser μυωπίας, από την χειρουργό οφθαλμίατρο Έλενα Κεφάλα. Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης του 2013 στην εκπομπή “Άρωμα Ελλάδας”, καθώς και το κείμενο με όλη την συζήτηση για το θέμα.

    YouTube video

    Κείμενο συνέντευξης

     

    Δημοσιογράφος: Η πρόοδος της τεχνολογίας βοηθά αναμφισβήτητα πλέον τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ασθενών τους πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Στη σημερινή μας εκπομπή θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο τομέα της οφθαλμολογίας. Κοντά μας έχουμε την κα Έλενα Κεφάλα, η οποία είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και το θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε είναι η διαθλαστική χειρουργική αντιμετώπιση της μυωπίας και του αστιγματισμού με λέιζερ. κα Κεφάλα καλώς ήρθατε στο “Άρωμα Ελλάδας”.

    Οφθαλμίατρος: Καλώς σας βρήκα.

     

    Δημοσιογράφος: Χαίρομαι πάρα πολύ που είστε κόντας μας. Βέβαια ενημέρωσα τους τηλεθεατές ότι μπήκα και εγώ στη διαδικασία για laser μυωπίας. Αυτό προφανώς που δεν γνωρίζουν είναι ότι εσείς κάνατε αυτήν επέμβαση, ότι εσείς με βοηθήσατε να βρω το φως μου!

    Οφθαλμίατρος: Πολύ ωραία, όλα πήγαν πάρα πολύ κάλα.

     

    Δημοσιογράφος: Όλα πήγαν πραγματικά κατ’ευχήν. Δεν περίμενα να είναι τόσο απλή η διαδικασία.

    Οφθαλμίατρος: Ναι, ο κόσμος δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για το ποσό ομαλά κυλάνε τα πράγματα στο laser μυωπίας και είναι χρήσιμο σήμερα να τα πούμε όλα αυτά.

     

    Δημοσιογράφος: Σήμερα βέβαια εγώ θα κάνω λίγο την ανήξερη. Θα κάνω ότι δεν ξέρω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σας κάνω για να ακούσουν και οι τηλεθεατές μας τις απαντήσεις από εσάς. Καταρχάς πείτε μας κα Κεφάλα πότε έγινε η πρώτη επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής με λέιζερ?

    Οφθαλμίατρος: Οι πιο παλιές μέθοδοι που είχαν δοκιμαστεί για το laser μυωπίας ήταν από τη δεκαετία του ’80 στη Ρωσία. Ήταν μια μέθοδος που τώρα πια δεν χρησιμοποιείται καθόλου, η ακτινωτή κερατοτομή. Από τη δεκαετία του ’90 εφαρμόζονται οι σύγχρονες πλέον μέθοδοι, αλλά στην πρώτη τους μορφή, η PRK και η LASIK που χρησιμοποιούμε και τώρα και μάλιστα από τους πρωτοπόρους της LASIK ήταν ο καθηγητής στο Παν. Κρήτης κ. Παλλήκαρης.

     

    Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αν υπάρχουν αυτών των 2 μεθόδων?

    Οφθαλμίατρος: Τώρα πια όπως έχουν εξελιχθεί οι μέθοδοι με τα χρόνια, και οι 2 μπορούν να διορθώσουν υψηλούς βαθμούς μυωπίας. Παλαιότερα η PRK, η πιο παλιά μέθοδος, μπορούσε να διορθώσει ορισμένους βαθμούς μυωπίας. Τώρα με την χρήση κάποιων φαρμάκων, αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί και σε ορισμένα άτομα που έχουν περιορισμένο πάχος κερατοειδούς μπορούμε να διορθώσουμε υψηλούς βαθμούς, μέχρι και 10 βαθμοί δλδ μπορούμε να εξαλειφθούν. Η βασική τους διαφορά είναι πλέον ότι κάποια άτομα μπορούν να κάνουν και τις 2 επεμβάσεις λέιζερ μυωπίας, ενώ κάποια να κάνουν μόνο την μια από τις 2.

     

    Δημοσιογράφος: Εσείς πως επιλέγετε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε?

    Οφθαλμίατρος: Όλα αυτά καταλήγουν στο ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε σε συνεννόηση πρώτον και με τον ασθενή, γιατί έχει να κάνει και με τις δικές του ιδιαιτερότητες της ζωής, πχ κάποια σπορ που μπορεί να κάνει , τα οποία να είναι απαγορευτικά στο να γίνει η μια μέθοδος ή η άλλη και επίσης έχει και να κάνει με το πάχος του κερατοειδούς, με κάποιους άλλους παραμέτρους του ματιού που αυτά τα ξεκαθαρίζουμε κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου.

     

    Δημοσιογράφος: Αυτός ο προεγχειρητικός έλεγχος τι ακριβώς περιλαμβάνει και για ποιο λόγο γίνεται?

    Οφθαλμίατρος: Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι το Α και το Ω για την επιτυχία αυτών των επεμβάσεων. Περιλαμβάνει κάποιες λεπτομερείς εξετάσεις του ματιού και κάποιες από αυτές που οι τηλεθεατές ήδη ξέρουν, όπως είναι η μέτρηση της οπτικής οξύτητας, η βυθοσκόπηση, η μέτρηση της πίεσης του ματιού και κάποιες που είναι εξειδικευμένες και αφορούν την τοπογραφία του κερατοειδούς, την παχυμετρία του κερατοειδούς και κάποια άλλα πιο εξειδικευμένα πράγματα που μας διασφαλίζουν την επιτυχία και διευκολύνουν και εμάς τους οφθαλμίατρους να καταλήξουμε ποια μέθοδος θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στον ασθενή μας.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται και μέσα στο οφθαλμολογικό κέντρο πριν την επέμβαση.

    Οφθαλμίατρος: Βεβαίως ναι, μπορεί να γίνει πάλι.

     

    Δημοσιογράφος: Επαναλαμβάνουν δηλαδή αυτά που κάνατε εσείς στο ιατρείο σας?

    Οφθαλμίατρος: Κάποια επαναλαμβάνονται και άλλα συμπληρώνονται με κάποια πιο εξειδικευμένα που συνήθως τα περισσότερα ιατρεία δεν έχουν τόσο εξειδικευμένα μηχανήματα. Έτσι πολλές φορές μπορεί να γίνει μια πρώτη προσέγγιση στο ιατρείο και για το τελικό το 100% μπορούμε να γίνει ο περαιτέρω πιο αναλυτικός έλεγχος στο κέντρο που θα γίνει η επέμβαση.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι οι τιμές που έβγαιναν στο οφθαλμολογικό κέντρο στον προεγχειρητικό έλεγχο του laser μυωπίας είχαν απόλυτη ακρίβεια.

    Οφθαλμίατρος: Έτσι είναι. Τα μηχανήματα ποια όπως είπατε και στην αρχή είναι ακριβείας, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ.

     

    Δημοσιογράφος: Μέχρι και μια διαφορά στην κόρη μού βρήκατε.

    Οφθαλμίατρος: Κάνουμε και αυτό. Είναι πολύ σημαντικός έλεγχος. Ειδικά για τα νέα άτομα. Μια μικρή ανισοκορία μπορεί πολλοί άνθρωποι να έχουν. Παίζει ρόλο αυτό σε κάποια στοιχεία που πρέπει να μπουν στον υπολογιστή για να γίνει η σμίλευση του κερατοειδούς σωστά.

     

    Δημοσιογράφος: Πώς καταλαβαίνουμε κ Κεφάλα ότι είμαστε κατάλληλοι υποψήφιοι για λέιζερ? Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται?

    Οφθαλμίατρος: Πρέπει ο ασθενής να έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας, να μην υπάρχουν σοβαρά χρόνια νοσήματα που να παίρνει κάποια φάρμακα ή και προβλήματα υγείας, δεν εννοώ κάτι απλό πχ κάποιος που έχει μια διαταραχή του θυρεοειδούς δεν είναι πρόβλημα, μπορεί να προχωρήσει. Μιλάμε για πιο σοβαρά νοσήματα, όπως τα νοσήματα του κολλαγόνου, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτές τις επεμβάσεις γιατί ο κερατοειδής αποτελείται εξ ολοκλήρου από κολλαγόνο, οπότε κάποιοι ασθενείς που έχουν διαταραχές σε αυτό το κομμάτι, μπορεί να μην έχουν καλά αποτελέσματα.

     

    Δημοσιογράφος: Όταν είχα έρθει στο ιατρείο σας θυμάμαι ότι με ρωτήσατε άμα κλείνουν οι πληγές μου εύκολα. Αν έχω κάποιο θέμα. Για ποιο λόγο?

    Οφθαλμίατρος: Ναι, αυτός είναι ένας δείκτης του κατά πόσο το κολλαγόνο στο δέρμα επουλώνει, κλείνει τα τραύματα σωστά ή δημιουργεί ουλές, γιατί θεωρητικά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα αλλά μπορεί και αυτό να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην επούλωση των οφθαλμών.

     

    Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα και στην κυρίως διαδικασία του laser μυωπίας, την οποία θα βλέπουμε όση ώρα συζητάμε εμείς και στις οθόνες μας. Καταρχάς κα. Κεφάλα πόση ώρα διαρκεί αυτή η επέμβαση?

    Οφθαλμίατρος: Η επέμβαση αυτή καθ’ εαυτή διαρκεί λίγα λεπτά και για τα 2 μάτια. Εδώ τώρα βλέπουμε την στιγμή που το λέιζερ κάνει την σμίλευση. Ήδη έχω σχηματίσει τον κρημνό που είναι η πρώτη φάση, καλό και χρήσιμο θα ήταν να το δείξουμε και αυτό κάποια στιγμή. Εδώ είναι η αίθουσα. Ήσασταν πάρα πολύ καλή και συνεργάσιμη μπορώ να πω, μας βοηθά πάρα πολύ και αυτό.

     

    Δημοσιογράφος: Είχαμε συζητήσει πιο πριν τόσο πολύ κα Κεφάλα που δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα!

    Οφθαλμίατρος: Μα και εμείς αυτό που θέλουμε είναι ο ασθενής να κοιτάει στα φωτάκια την ώρα που πρέπει και να είναι όσο το δυνατόν ήρεμος. Βοηθούμε και εμείς και η ομάδα συνολικά.

     

    Δημοσιογράφος: Αποτελέσματα βλέπουμε αμέσως μετά την επέμβαση?

    Οφθαλμίατρος: Μετά θα μας πεις την δική σου εμπειρία. Αποτελέσματα βλέπουμε άμεσα, ειδικά όσο πιο ψηλοί είναι οι βαθμοί. Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης μπορεί να δει κανείς όχι τέλεια βέβαια και ξεκάθαρα, αλλά σε βαθμό που δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να βάλει τα γυαλιά του κανείς, δλδ δεν τον βοηθάνε. Βεβαίως ανάλογα με την μέθοδο που επιλέγουμε θέλει κάποιες μέρες είτε 1 είτε 4-5 για να δώσει το τελικό ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως εγώ θυμάμαι κα Κεφάλα ότι όταν σηκώθηκα από το κρεβάτι με ρωτήσατε τι ώρα είναι και είπα 1.05. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπα ούτε τους δείκτες του ρολογιού, ούτε το ρολόι!

    Οφθαλμίατρος: Είναι και αυτός ένας δείκτης.

     

    Δημοσιογράφος: Βέβαια έμεινε λίγο, υπήρχε μια θολούρα στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ορατά από την πρώτη στιγμή.

    Οφθαλμίατρος: Θέλει το χρόνο του και το μάτι να επουλώσει, δεν παύει να ήταν δευτερόλεπτα μετά την επέμβαση. Θέλει το χρόνο του, τα κύτταρα να αναπλαστούν, να έρθουν όλα στην πρότερη κατάσταση.

     

    Δημοσιογράφος: Χρειαζόμαστε συνοδό όταν θα κάνουμε την επέμβαση?

    Οφθαλμίατρος: Ναι, καλό θα είναι να υπάρχει κάποιος, γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να οδηγήσει μετά το laser μυωπίας, καλό θα ήταν αν μπει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο μετρό ή κάπου αλλού, να έχει κάποιον για τα σκαλοπάτια. Φρεσκοχειρουργημένο μάτι είναι, δεν βλέπει κανείς τέλεια. Μπορεί να υπάρχει λίγη ενόχληση με το φως, σε μια ηλιόλουστη μέρα καλύτερα είναι να υπάρχει κάποιος μαζί μας.

     

    Δημοσιογράφος: Εμένα πάντως που δεν ήταν ηλιόλουστη μέρα, μου τα φορέσατε τα γυαλιά ηλίου!

    Οφθαλμίατρος: Τα γυαλιά ηλίου τα φοράμε απαραίτητα μετά γιατί υπάρχει φωτοφοβία και τα φοράμε και για προστασία, όπως επίσης γιατί θα βγει κανείς σε σκόνες στον αέρα, να μην μπει κάτι στο μάτι και δημιουργήσει προβλήματα.

     

    Δημοσιογράφος: Μετά από πόσες μέρες η ζωή μας μπαίνει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, δλδ. μετά από πόσες μέρες μπορούμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας?

    Οφθαλμίατρος: Με την μέθοδο LASIK, η ανάκαμψη της όρασης και η επιστροφή στην δουλειά είναι άμεση, δλδ από την επόμενη μέρα βλέπει κανείς πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχουν ούτε δακρύρροια ούτε σοβαρές άλλες ενοχλήσεις. Με την PRK παίρνει περισσότερες μέρες. Να εδώ είναι και το περίφημο ρολόι.

     

    Δημοσιογράφος: Ναι, εδώ έχω σηκωθεί και λέω την ώρα. Ανεπανάληπτες στιγμές.

    Οφθαλμίατρος: Και το μετά είναι ακόμα πιο συναρπαστικό, οι επόμενες μέρες. Για να ολοκληρώσουμε την ερώτηση, με την μέθοδο PRK θέλει λίγο παραπάνω μέρες, δλδ καλό είναι ένα πενθήμερο να μπορεί κανείς να λείψει από την δουλειά του. Και σε κάθε περίπτωση εγώ συμβουλεύω τους ασθενείς ακόμα και με την LASIK να υπάρχει ένα περιθώριο να μην πιέζεται κανείς. Βέβαια μπορεί να μην το επιτρέπει η δουλεία, έχει τύχει ασθενείς να κάνουν Παρασκευή την επέμβαση του laser μυωπίας και Δευτέρα να πάνε στην δουλειά τους. Με την PRK είναι πιο δύσκολο γιατί θέλει πιο πολλές μέρες να επουλώσει το χειρουργημένο μάτι.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως Τετάρτη κάναμε την επέμβαση, Πέμπτη ήμουν στο στούντιο, όχι μέσα αλλά στο στούντιο ήρθα!

    Οφθαλμίατρος: Ναι, αυτό είναι το εντυπωσιακό με την LASIK, ότι έχει άμεση αποκατάσταση και ελάχιστα ενοχλήματα και μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητες πλήρως από την επόμενη μέρα.

     

    Δημοσιογράφος: Να πούμε και λίγο για το μακιγιάζ, γιατί εμάς τις γυναίκες μας ενδιαφέρει και αυτό. Εμένα μου είχατε πει να μην βαφτώ για τουλάχιστον 10 μέρες μετά την επέμβαση, γι’ αυτό και έλειψα από την εκπομπή.

    Οφθαλμίατρος: Έτσι είναι, ένα χειρουργείο στα μάτια πρέπει να το προσέχουμε και μετά την πρώτη περίοδο τις πρώτες 7 με 10 μέρες, να μην μπούνε σκουπιδάκια στα μάτια, να μην γίνει κάποια μόλυνση και μετά καλό ντεμακιγιάζ για τον πρώτο καιρό για να μην χαλάσουμε το καλό αποτέλεσμα.

     

    Δημοσιογράφος: Χρειάζεται και προσοχή στο λούσιμο?

    Οφθαλμίατρος: Λίγο προσοχή στο λούσιμο τις πρώτες 5 μέρες, γι’ αυτό και εγώ συστήνω στους ασθενείς να έχουν λουστεί την μέρα πριν την επέμβαση, να έχουν κάποιο περιθώριο μετά. Αν επείγει, τότε στο νιπτήρα ενός κομμωτηρίου με το κεφάλι προς τα πίσω, για να μην πέσει σαμπουάν και ενοχληθούν τα μάτια.

     

    Δημοσιογράφος: Μου το είχατε πει ότι πρέπει να προσέχω, το πρωί που ξυπνάω να έχω μια βρεγμένη πετσετούλα και να μην ρίχνω το νερό απευθείας. Για κάποιες μέρες με ενοχλούσε, όχι τα μάτια, όταν έριχνα νερό με ενοχλούσε!

    Οφθαλμίατρος: Δεν παύει να είναι μια επέμβαση στα μάτια, σύγχρονη και αναίμακτη αλλά θέλει ο οργανισμός το χρόνο του να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Είναι μια πολύ μεγάλη, σημαντική αλλαγή για τον άνθρωπο που κάνει τη διόρθωση.

     

    Δημοσιογράφος: Κα Κεφάλα η μετεγχειρητική αγωγή πόσο διαρκεί; Για πόσες μέρες θα πρέπει να βάζουμε κολλύρια και δάκρυα?

    Οφθαλμίατρος: Τα εντατικά κολλύρια είναι για την 1η βδομάδα, μέχρι 10 μέρες. Μετά μειώνονται πολύ, απλώς στην PRK συνεχίζουμε ένα φαρμακευτικό κολλύριο για 2-3 μήνες ενώ στην LASIK είναι απαραίτητο να μπαίνουν τεχνητά δάκρυα 2-3 μήνες μετά την επέμβαση.

     

    Δημοσιογράφος: Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα του laser μυωπίας?

    Οφθαλμίατρος: Συνήθως σε μια ηλικία που έχει παγιωθεί η μυωπία και δεν προχωράει, απαραίτητη προϋπόθεση που δεν είπαμε πριν, είναι να έχουν περάσει 2 χρόνια και μην έχουν μεταβληθεί οι βαθμοί του ασθενούς, εξαλείφονται και πάνε πάρα πολύ καλά. Υπάρχει και η πιθανότητα της υποτροπής, αλλά πλέον είναι πολύ σπάνια. Υπόλοιπο μπορεί να μείνει σε κάποιες μεγάλες μυωπίες, δλδ μιλάμε για πάνω από 10-12 βαθμούς, που εκεί το εξηγούμε στον ασθενή και είναι αναμενόμενο. Για να πούμε την αλήθεια, εδώ στα άτομα που έχουν τόσο μεγάλους βαθμούς, και να μείνει και 1 βαθμός στο ένα μάτι δεν τους ενοχλεί καθόλου. Παίζει ρόλο να είναι ενημερωμένος σωστά ο ασθενής για να ξέρει τι να περιμένει, να μην υποσχόμαστε πράγματα που δεν είναι εφικτά.

     

    Δημοσιογράφος: Κα Κεφάλα κάποιοι συνάδελφοι σας ισχυρίζονται ότι για να κάνουν οι γυναίκες αυτήν την επέμβαση θα πρέπει να έχουν τελειώσει με τις γέννες τους, δλδ να μην έχουν μπροστά τους γέννες γιατί φοβούνται ότι μπορεί να επανέλθει η μυωπία από αυτή τη διαδικασία και ο αστιγματισμός. Ισχύει?

    Οφθαλμίατρος: Όχι, αυτό δεν είναι σωστό, δεν ξέρω αν έχει περάσει από συναδέλφους στον κόσμο, κυκλοφορεί και ακούω πολύ συχνά αυτή την ερώτηση. Δεν ισχύει. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να μην γίνει η επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Να έχει περάσει δλδ κάποιο διάστημα, συνήθως αν δεν μεσολαβήσει καθόλου θηλασμός μετά από 9-12 μήνες που έχει επανέλθει και το σώμα, με τις ορμόνες στα φυσιολογικά του, μπορεί να κάνει ο ασθενής την διόρθωση της μυωπίας χωρίς προβλήματα.

     

    Δημοσιογράφος: Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης?

    Οφθαλμίατρος: Είναι παρά πολύ σπάνιες οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του laser μυωπίας. Πρέπει να έχουμε να κάνουμε με ασθενή που δεν συνεργάζεται καθόλου για να έχεις επιπλοκές. Πλέον τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν τόσα συστήματα ασφαλείας που και λίγο να κουνηθεί κανείς είτε ακολουθεί το λέιζερ την μικρή κίνηση ή αν είναι μεγάλη σταματά η διαδικασία και ξανασυνεχίζουμε μετά. Υπάρχουν βεβαίως, αναφέρονται στην βιβλιογραφία, διάφορα και απίθανα πράγματα που μπορούν να συμβούν, αλλά όχι κάτι που μπορεί να αφήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα στην όραση.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως θυμάμαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης μου λέγατε και τι θα συμβεί αμέσως μετά, δλδ δεν μένει ο ασθενής ξαπλωμένος να μην ακούει κανέναν και να περιμένει μόνο να τελειώσει η διαδικασία.

    Οφθαλμίατρος: Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί και για τον πιο ψύχραιμο άνθρωπο, δεν παύει να είναι μια επέμβαση στα μάτια. Είναι επόμενο να έχει λίγο αγχωθεί, αν δεν του κουβεντιάζεις εκείνη την ώρα δεν γίνεται εύκολα να συνεργαστεί. Είναι απαραίτητο, δουλεύουμε μαζί σε αυτό. Δεν είναι ότι κάνω εγώ ο γιατρός και δεν υπάρχει από κάτω τίποτα. Εφόσον η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και έχει ο ασθενής πλήρη συνείδηση πρέπει και εγώ στη θέση αυτή αν ήμουν να μου λέει κανείς τι να περιμένω γιατί υπάρχουν και κάποιες στιγμές στην επέμβαση που για δευτερόλεπτα χάνεται το φως.

     

    Δημοσιογράφος: Ναι, αν δεν μου το λέγατε εκείνη τη στιγμή ότι για πολύ λίγο θα χαθεί το φως θα τρόμαζα!

    Οφθαλμίατρος: Μα θα πανικοβληθεί κάποιος που δεν βλέπει, θα νομίζει ότι κάτι κακό του συμβαίνει. Αν δεν προετοιμάσεις τον ασθενή δεν λειτουργούν τα πράγματα σωστά.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως δίνετε και ένα ηρεμιστικό σε όλους. Εμένα πάντως δεν με έπιασε. Με έπιασε λίγο αργότερα και κοιμόμουν μέχρι το βράδυ!

    Οφθαλμίατρος: Καλό αυτό και για την επούλωση μετά . Το βοηθήσατε πάρα πολύ.

     

    Δημοσιογράφος: Πάντως δεν μπορώ να πω, είναι μια πολύ απλή διαδικασία, σχετικά απλή διαδικασία, η οποία θα έλεγα ότι αλλάζει τη ζωή σου για πάντα. Είχα στερηθεί πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλές δραστηριότητες.

    Οφθαλμίατρος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα να το ακούω από τους ασθενείς.

     

    Δημοσιογράφος: Και είναι πολύ άδικο πραγματικά, το επαναλαμβάνω ενώ είναι σχετικά απλή διαδικασία, κάποιος να ταλαιπωρείται πολλά χρόνια με φακούς και γυαλιά, ενώ μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Επίσης θα ήθελα να πω κα Κεφάλα ότι είναι φοβερή αίσθηση το να ξυπνήσεις την άλλη μέρα το πρωί και να μην ψάχνεις τα γυαλιά σου και να βλέπεις τα πάντα γύρω σου με απόλυτη ακρίβεια!

    Οφθαλμίατρος: Το μόνιμο σχόλιο, δεν υπάρχει ένας ασθενής που να μην μου το έχει πει, ότι ξυπνάω το πρωί μετά το laser μυωπίας και δεν ψάχνω τα γυαλιά στο κομοδίνο.

     

    Δημοσιογράφος: Θυμάμαι Τετάρτη κάναμε την επέμβαση, το Σάββατο σας είχα πάρει τηλέφωνο και μάλιστα γελούσα γιατί σας έλεγα ότι βλέπω ακόμα και τη σκόνη στην τηλεόραση. Σας έχω και το δωράκι σας: τα γυαλιά μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί άλλαξε η ζωή μου από εκείνη την ημέρα.

    Οφθαλμίατρος: Ωραία, θα αρχίσω μια συλλογή από τα γυαλιά των χειρουργημένων ασθενών μου.

     

    Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ κα Κεφάλα που ήρθατε στην εκπομπή και βέβαια εδώ είμαστε θα τα ξαναπούμε!

    Οφθαλμίατρος: Ευχαριστώ πολύ

    Εγγραφείτε στο newsletter μας!