• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ;

  ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

  Συχνά ακούγεται η άποψη ότι οι γυναίκες με μυωπία δεν μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τρόπο και είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε καισαρική. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εκτός από την ύπαρξη μυωπίας. Ο οφθαλμίατρος σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο μπορούν να καθοδηγήσουν τη γυναίκα δίνοντας σωστές οδηγίες για έναν ασφαλή τοκετό, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

  Μυωπία και φυσιολογικός τοκετός. Γίνεται;

  Η εμφάνιση της μυωπίας είναι στενά συνδεδεμένη στο μυαλό των περισσότερων με την πιθανή αποκόλληση του αμφιβληστροειδή κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, λόγω αυξημένης αρτηριακής και ενδοφθάλμιας πίεσης κατά την εξώθηση. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή όμως δεν οφείλεται στην ύπαρξη μυωπίας, αλλά στην ύπαρξη αλλοιώσεων (ατροφιών) σε αυτόν. Η μυωπία από μόνη της, ακόμη και αν είναι υψηλή, δεν δημιουργεί προβλήματα στο να γεννήσει μια γυναίκα με φυσιολογικό τρόπο. Υπάρχουν μητέρες με μυωπία που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στη γέννα και μητέρες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή λόγω πολλών τέτοιων αλλοιώσεων. Είναι αλήθεια, ότι οι υψηλοί μύωπες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς ο αμφιβληστροειδής τους είναι πιο λεπτός σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό εξηγεί γιατί έχει επικρατήσει ο μύθος περί απαγόρευσης φυσιολογικού τοκετού σε γυναίκες με μυωπία. Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η πιθανότητα επιπλοκής δεν εξαρτάται από τους μυωπικούς βαθμούς.

  Αντένδειξη φυσιολογικού τοκετού υπάρχει μόνο για γυναίκες που έχουν υποστεί αποκόλληση αμφιβληστροειδή στο παρελθόν.

  Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κατά την εγκυμοσύνη

  Όλες οι μέλλουσες μητέρες, ανεξαρτήτως του αν πάσχουν από μυωπία ή όχι, πρέπει να επισκέπτονται τον ιατρό τους για προληπτική οφθαλμολογική εξέταση μεταξύ 10ης και 14ης εβδομάδας. Ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης, καθώς κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να υπάρξουν αλλοιώσεις στην όραση, ως επίπτωση των ορμονικών αλλαγών. Εάν υπάρχει μυωπία, η γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρό της σύμφωνα με τις οδηγίες του.

  Τι γίνεται στην περίπτωση που η μέλλουσα μητέρα εμφανίζει αλλοιώσεις αμφιβληστροειδή και επιθυμεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό;

  Η σύγχρονη οφθαλμολογία μπορεί να δώσει τη λύση με το laser φωτοπηξίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 36η εβδομάδα κύησης, κατά την οποία “καλύπτονται” οι αλλοιώσεις με χρήση laser και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αποκόλλησης. Η τεχνική είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη και δεν έχει μεγάλο οικονομικό κόστος.

  Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να παραλείπεται, ανεξαρτήτως από το αν η γυναίκα εμφανίζει ή όχι μυωπία.

  Στο ενημερωτικό ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, στο ιατρείο της στην Αθήνα, μπορείτε να συζητήσετε για οτιδήποτε σας προβληματίζει στην περίοδο κύησης και να λάβετε τη βοήθεια και καθοδήγηση που χρειάζεστε.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!