• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

  ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  Πολλά παιδιά παρουσιάζουν από μικρή ηλικία κάποια πάθηση στα μάτια, συνήθως μυωπία υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες είναι οι αιτίες και τι γυαλιά οράσεως πρέπει να επιλέξουν;
  Πολλές φορές, ο πρώτος ο οποίος θα αναγνωρίσει κάποιο σύμπτωμα πάθησης στα μάτια είναι ο παιδίατρος. Αυτό όμως ούτε είναι ο κανόνας ούτε απαραιτήτως και το σωστό. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η όραση όπως και η ομιλία είναι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο μια βιωματική και μαθησιακή διαδικασία. Αν υπάρχει πάθηση, η οποία δεν διορθωθεί έγκαιρα τότε το πρόβλημα γίνεται μόνιμο. Όλες οι προτροπές από τους διεθνής οργανισμούς συγκλίνουν ότι χρειάζεται οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών στην ηλικία των ενός, τριών και πέντε ετών. Στην χώρα μας, ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι υποχρεωτικός για την εγγραφή σε νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού.
  Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς
  Συμπτώματα ότι μπορεί η όραση του παιδιού να παρουσιάζει πρόβλημα είναι τα παρακάτω:
  • Συχνά λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα της τάξης
  • Μορφασμοί όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση, κυρίως όταν στενεύει τα μάτια του ή ενώνει το μεσόφρυο
  • Αρκετοί πονοκέφαλοι
  • Στρίψιμο του κεφαλιού όταν βλέπει μακριά ή μελετάει
  Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτών των συμπτωμάτων συνίσταται η άμεση επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.
  Οι λόγοι που τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα όρασης είναι πολλοί, με κυριότερο την κληρονομικότητα. Οι κύριες παθήσεις που εμφανίζουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και ο στραβισμός.
  Συμβουλές για τα γυαλιά οράσεως
  Στην περίπτωση που το παιδί χρειαστεί να φορέσει γυαλιά καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:
  • Προτιμούμε κοκάλινους σκελετούς με σέλες σιλικόνης
  • Η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για εξέταση του παιδιού πρέπει να γίνεται κάθε 6-12 μήνες
  • Η έντονη δραστηριότητα των παιδιών (παιχνίδι, αθλήματα) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρξει θραύση των γυαλιών. Γι’ αυτό οι φακοί θα πρέπει να είναι οργανικοί, δλδ από ειδικό είδος πλαστικού για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού από θραύσματα κρυστάλλων. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική επίστρωση στους φακούς για να μην χαράζονται εύκολα.