• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑ ΕΛ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (LASER) ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ SAINT JOSEPH ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑ ΕΛΕΝΑ

  Οι επιλεγμένοι ομιλητές μετέφεραν τις εμπειρίες τους από «δύσκολα» περιστατικά και η συγκριτική παρουσίαση περιστατικών «ρουτίνας» από επεμβάσεις καταρράκτη έδωσαν την ευκαιρία στον κάθε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο να εμπλουτίσει τη «φαρέτρα» των γνώσεών του προς όφελος των ασθενών του. Τα «παραμελημένα» περιστατικά που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο κατέδειξαν τη ιδιαίτερη σημασία που έχει ο οφθαλμολογικός προληπτικός και τακτικός έλεγχος κι η έγκαιρη αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών προβλημάτων. Χώρες όπως πχ η Ινδία, που αν και δεν υστερούν σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή σε ιατρικό δυναμικό, αντιμετωπίζουν συμβάματα, που θεωρούνται «οφθαλμολογικοί εφιάλτες», λόγω της έλλειψης κουλτούρας προληπτικών και τακτικών εξετάσεων από το γενικό πληθυσμό. Δυστυχώς τέτοια «προχωρημένα» περιστατικά θα κληθεί στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπίσει κι ο έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος λόγω των μεταναστευτικών ροών και της μετακίνησης πληθυσμών προς την Ευρώπη από χώρες του πλανήτη με άλλες νοοτροπίες θρησκευτικές και κοινωνικές, που συνεπάγεται και διαφορετική α

  LASER μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού. Τι είναι η Διαθλαστική Χειρουργική Οφθαλμού; Τι μπορεί να διορθώσει ο οφθαλμίατρος με τα νέας γενιάς laser; Πώς γίνεται η επέμβαση; Πόσους βαθμούς μυωπίας μπορούμε να διορθώσουμε με το laser; Ποιές μέθοδοι υπάρχουν; Πότε κάνουμε PRK, LASIK, FEMTO;  Πόσο επιτυχία έχουμε στην όρασή μας κάνοντας Λέιζερ στα μάτια;

   

   

  κείμενο ομιλίας

   

  Λέιζερ για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

  Θα περάσουμε τώρα σε ένα άλλο κομμάτι που επίσης ενδιαφέρει πολύ, στη διαθλαστική χειρουργική, το περίφημο λέιζερ για τη διόρθωση μυωπίαςυπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Είναι και αυτός ένας τομέας που έχει πολύ συναρπαστικές εξελίξεις τα τελευταία 15-20 χρόνια. Με το λέιζερ, αυτό που κάνουμε είναι να σμιλεύουμε τον κερατοειδή. Κερατοειδής θυμίζω είναι ο διάφανος χιτώνας που είναι στο μπροστινό μέρος του ματιού, ουσιαστικά είναι ένα τζάμι από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Ο κερατοειδής σμιλεύεται λοιπόν με το λέιζερ με τέτοιο τρόπο ώστε να μηδενίσουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες. Τα μηχανήματα για λέιζερ έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, έχουμε φτάσει σήμερα στο 8ης γενιάς λέιζερ με τα οποία μπορούμε να διορθώσουμε έως 10-11 βαθμούς μυωπίας, 6-7 βαθμούς υπερμετρωπίας και έως 6 βαθμούς αστιγματισμού. Πράγματα που πριν 10 χρόνια δεν ήταν πάντα εφικτά, τότε διόρθωναν μέχρι πιο χαμηλούς βαθμούς.

  Θα σας αναφέρω σε γενικές γραμμές τις βασικές μεθόδους διόρθωσης. Σε γενικές κατηγορίες χωρίζονται στην PRK και στη LASIK. Η κάθε μία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Και οι δυο έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

   

  ΜΕΘΟΔΟΣ PRK

  Η PRK είναι κατάλληλη για νεαρές ηλικίες. Συνήθως τις επεμβάσεις αυτές τις κάνουμε μετά τα 18 έτη. Μια εξαίρεση κάνουμε σε παιδιά 17 ετών, όπου χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή για να διορθώσουμε διαθλαστικές ανωμαλίες σε παιδιά που είναι στην Γ Λυκείου και θέλουν να δώσουν εξετάσεις σε στρατιωτικές σχολές, που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με τη σχολή που ενδιαφέρονται. Επίσης η μέθοδος είναι κατάλληλη για άτομα με λεπτούς κερατοειδείς και έντονη ξηροφθαλμία. Επίσης είναι η μέθοδος εκλογής για όσους ασχολούνται με αθλήματα που έχουν έντονη επαφή: πολεμικές τέχνες, μπάσκετ, πυγμαχία, ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι μονόδρομος αυτή η μέθοδος.

   

  ΜΕΘΟΔΟΣ LASIK

  Η LASIK είναι η σχετικά νεώτερη μέθοδος με 5 χρόνια διαφορά η μία με την άλλη. Τα θετικά της LASIK είναι ότι έχουμε άμεση αποκατάσταση της όρασης από την επόμενη κιόλας μέρα, ενώ με την PRK θέλει 2-3 μέρες για να επανέλθει η όραση. Δεν έχουμε καμία μετεγχειρητική ενόχληση ή πόνο, πάλι σε αντίθεση με την PRK που για 2-3 μέρες υπάρχει λίγο τσούξιμο και δάκρυσμα. Όμως η LASIK χρειάζεται μεγαλύτερο πάχος κερατοειδούς και είναι η ιδανική μέθοδος για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας. Εδώ να αναφερθώ και στην FEMTO LASIK που είναι ότι νεώτερο. Είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της κλασσικής LASIK όπου ο κερατοειδής σμιλεύεται εξ ολοκλήρου με το λέιζερ αυτό που λέγεται FEMTO SECOND LASER. Οποιαδήποτε τομή χρειαστεί να γίνει γίνεται μόνο με τη χρήση του λέιζερ και όχι με εργαλεία και με μηχανικό τρόπο. Είναι μια μέθοδος κατάλληλη για όσους έχουν λεπτό κερατοειδή και δεν μπορούν να κάνουν την κλασική LASIK καθώς και για κάποιους αθλητές λόγω μεγαλύτερης αντοχής που έχει το αποτέλεσμα σε τραυματισμούς.

   

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ?

  Είναι η πιο συχνή ερώτηση από τους ασθενείς στο ιατρείο. Αφού προηγηθεί λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση, κάνουμε και κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις για τον κερατοειδή, όπως είναι η παχυμετρία του κερατοειδούς και η τοπογραφία Εδώ βλέπετε την παχυμετρία που μετρά το πάχος του κερατοειδούς. Η τοπογραφία είναι ουσιαστικά μια λεπτομερής χαρτογράφηση του κερατοειδούς που μας δίνει τις πληροφορίες που θέλουμε για να δούμε ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για την κάθε περίπτωση. Εκτός όμως από τις αντικειμενικές μετρήσεις λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις δραστηριότητες, τα χόμπι του κάθε ασθενούς έτσι ώστε να έχουμε άριστο αποτέλεσμα και κυρίως με ασφάλεια. Μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς είναι νέα άτομα, δεν έχουν άλλα παθολογικά προβλήματα. Ουσιαστικά κάνουν την επέμβαση αυτή για να δουν καλύτερα, όχι να διορθώσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό, να προχωράμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε άριστο αποτέλεσμα.

  Εδώ σχηματικά να σας δείξω τις μεθόδους, η PRK είναι η πρώτη. Πάλι εδώ το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες. Η δέσμη που βλέπετε, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα γιατί το λέιζερ που χρησιμοποιούμε δεν είναι στο ορατό φάσμα. Απλώς εδώ είναι χάριν της παρουσίασης για να καταλάβετε πως είναι. Απλά ο ασθενής κοιτάει ένα στόχο κόκκινο ή πράσινο. Αυτό βοηθά και εμάς παράλληλα στο να στοχεύσουμε το κατάλληλο σημείο. Το excimer laser κάνει ουσιαστικά μια γλυπτική στον κερατοειδή. Μετά το τέλος της επέμβασης τοποθετούμε ένα ειδικό θεραπευτικό φακό επαφής, που μένει εκεί. Βοηθά στην επούλωση και αφαιρείται μετά στο ιατρείο περίπου στις 5-7 μέρες.

  Εδώ είναι η άλλη μέθοδος η LASIK, πάλι η μέθοδος αναισθησίας είναι ίδια με κολλύρια. Στην περίπτωση αυτή είτε με ένα μηχανικό κερατόμο ή με το FEMTO SECOND LASER ουσιαστικά δημιουργούμε ένα κρημνό, ένα flat όπως λέγεται στα αγγλικά. Φανταστείτε σαν να ανοίγουμε το εξώφυλλο ενός βιβλίου, το οποίο δεν κόβεται αυτό, συγκρατείται στην άκρη. Το laser πάλι σμιλεύει εδώ και στο τέλος ξανακλείνει αυτό το εξώφυλλο το οποίο επουλώνεται φυσικά και δεν χρειάζονται ράμματα επίσης. Βλέπετε το χώρο του χειρουργείου, όλο αυτό το μηχάνημα είναι η μονάδα του λέιζερ, το μικροσκόπιο που είμαι εγώ με τον ασθενή. Πάντα μαζί μου υπάρχει νοσηλεύτρια εργαλειοδότρια και απαραιτήτως ο τεχνικός του μηχανήματος. Διόρθωση γίνεται και στα 2 μάτια την ίδια μέρα και αφού δοθούν οδηγίες ο ασθενής αποχωρεί από το κέντρο, συνολικά έχουμε περίπου 1 ώρα παραμονή.

  Όπως βλέπετε λοιπόν οι εξελίξεις έχουν βελτιώσει πολύ την ποιότητα ζωής μας. Η όραση μας μπορεί να διορθώνεται και να απολαμβάνουμε όλες τις δραστηριότητες που επιθυμούμε, τα χόμπι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή.

  ντιμετώπιση στα θέματα της υγείας τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπισή τους. Οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου επιβεβαίωσαν ότι ο έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος έχει τις απαραίτητες γνώσεις και τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα για να προσφέρει στον ασθενή του υψηλού επιπέδου διάγνωση και θεραπεία των οφθαλμών του, διατηρώντας τον δραστήριο και με υψηλή ποιότητα ζωής.