• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΑΣΗΣ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΑΣΗΣ - WORLD SIGHT DAY

  Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης.

  Η όραση είναι ίσως η πιο σημαντική από τις αισθήσεις μας, καθώς μέσω αυτής μπορούμε και αντιλαμβανόμαστε όσα γίνονται γύρω μας, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Ακόμη, είναι η αίσθηση, που μαζί με την όσφρηση, δεν ξεκουράζεται ποτέ αφού συνεχίζουν να μας δίνουν μηνύματα ακόμη και όταν οι υπόλοιπες βρίσκονται σε παύση.

  Τα μάτια μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας, όμως παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα φροντίσουμε. Αντίθετα, η όρασή μας θεωρείται κάτι δεδομένο που όσο απλόχερα μας δόθηκε, τόσο εύκολα θα συνεχίσουμε να το έχουμε για πάντα

  Η όρασή μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι καθημερινές μας συνήθειες, ο τρόπος ζωής, η ηλικία, η κληρονομικότητα και άλλοι. Κάποιες απλές συμβουλές και καθημερινές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη φροντίδα των πολύτιμων ματιών σας είναι οι εξής:

  Ακολουθήστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, και βιταμίνες C και E βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων των ματιών που σχετίζονται με τη γήρανση.

  Κόψτε το κάπνισμα. Σχετίζεται σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  Μειώστε το χρόνο που περνάτε μπροστά σε οθόνες. Κάντε συχνά διαλείμματα ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20, για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση προβλημάτων όπως ξηροφθαλμία, θολή όραση και άλλα.

  Μην παραλείπετε την τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ακόμη και αν πρόκειται για προληπτικούς λόγους χωρίς να αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τα μάτια σας. Άλλωστε η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για καλή υγεία.

  Φορέστε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου φτάνει στα μάτια μας ακόμη και με τη συννεφιά τους χειμερινούς μήνες και η σωρευτική δράση της μπορεί να αποβεί καταστροφική για την όραση.

  Μην παραλείπετε να φοράτε προστατευτικά ματιών και ειδικά γυαλιά όταν ασχολείστε με σπορ ή εργασία όπου ενδείκνυται η χρήση τους προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.

  Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση των ματιών (και ολόκληρου του οργανισμού), καθώς βοηθάει στην παραγωγή δακρύων και προφυλάσσει τα μάτια από την ξηρότητα.

  Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι η υγεία των ματιών μας αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικής μας υγείας και συχνά η εξέταση από τον οφθαλμίατρο μπορεί να διαγνώσει διάφορες άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος και πολλές άλλες.

  Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την υγεία των ματιών, παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας. Πάρα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους κάθε χρόνο, με κάποια από αυτά να επιλύνονται εύκολα και απλά με γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής. Υπάρχουν όμως και προβλήματα που αν δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν άμεσα μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση. Ο καταρράκτης αποτελεί σήμερα την νούμερο ένα αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα, καθώς το 48% των περιπτώσεων τύφλωσης οφείλονται στο συγκεκριμένο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης αποτελεί το γλαύκωμα. Δυστυχώς τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται από την αρχή, οπότε για κάποιον που πάσχει από γλαύκωμα και παράλληλα δεν επισκέπτεται τακτικά τον οφθαλμίατρο, η ανίχνευσή του είναι κάτι δύσκολο.

  Τα μάτια είναι ένα από τα πολυτιμότερα όργανα του σώματός μας. Η φροντίδα τους είναι ζωτικής σημασίας και η ενημέρωση πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία, ώστε οι συνήθειες για την προστασία τους να γίνονται τρόπος ζωής για όλους.

  Και μην ξεχνάτε… ο καλύτερος φίλος των ματιών σας είναι πάντα ο οφθαλμίατρος!

  Μην παραλείπετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Ακόμη και εάν δεν αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα με την όρασή σας, ο τακτικός έλεγχος στον οφθαλμίατρο πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

  Μπορείτε να πραγματοποιήσετε το ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να ενημερωθείτε για θέματα που απασχολούν την όρασή σας και να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές και θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!