• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

  Η ζωή με κατοικίδια προσφέρει συντροφιά, παιχνίδι και χαρά. Ειδικά τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με κατοικίδια από μικρά, αναπτύσσουν από νωρίς το αίσθημα της ευθύνης και οξύνεται η συναισθηματική νοημοσύνη τους. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν φορές που η συνύπαρξη με τα ζωάκια μας μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στα μάτια.

  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

  Τι προκαλεί προβλήματα από τα κατοικίδια;

  Τα κατοικίδια ζώα είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία αλλεργίας μέσα στο σπίτι μετά τα ακάρεα. Τα πιο γνωστά είναι ο σκύλος και η γάτα, και οι ουσίες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση βρίσκονται κυρίως στο σάλιο, στο τρίχωμά τους και στα νεκρά κύτταρα του σώματός τους. Προβλήματα ματιών μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και από αλλεργία σε μικρά τρωκτικά όπως για παράδειγμα χάμστερ και ινδικά χοιρίδια (σε ουσίες που βρίσκονται στα ούρα τους), αλλά ακόμη και από ευαισθησία στο τρίχωμα του κουνελιού ή στα φτερά των πουλιών. Ερεθισμό μπορεί να παρουσιάσουν επίσης τα μάτια μας λόγω σκόνης από σκουπίδια ή πριονίδι που υπάρχει στο κλουβί ορισμένων κατοικίδιων ή κατά την επαφή του προσώπου μας με ρούχα και κλινοσκεπάσματα στα οποία έχουν μεταφερθεί τρίχες των ζώων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους τραυματισμούς των ματιών που μπορεί να συμβούν από το ζωάκι μας, συνήθως κατά τη διάρκεια του «παιχνιδιού» που κάνουμε μαζί του. Συνήθως τέτοιοι τραυματισμοί μπορεί να είναι από ένα απλό οίδημα του βλεφάρου έως μια σοβαρή τρώση του κερατοειδή.

  Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ματιών από τα κατοικίδια

  Στα πιο συνηθισμένα και πολύ ενοχλητικά προβλήματα που προκαλούνται στα μάτια μας από την επαφή με τα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνονται η ερυθρότητα, η φαγούρα, το πρήξιμο των βλεφάρων, η δακρύρροια, το αίσθημα καύσου και η θολή όραση. Χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα της ύπαρξης ξένου σώματος στα μάτια και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και ευαισθησία στο έντονο φως.

  συνηθισμένα προβλήματα των ματιών από τα κατοικίδια

  Αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων

  Η καλύτερη «θεραπεία» είναι η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα αλλεργιογόνα. Δοκιμάστε όσο μπορείτε να περιορίσετε το κατοικίδιο σε συγκεκριμένους χώρους μέσα στο σπίτι και αποφύγετε την είσοδό του στο υπνοδωμάτιο σας. Μην αφήνετε να σας γλείφει τα χέρια ή το πρόσωπο, πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά μετά την επαφή με το κατοικίδιο και αποφύγετε να το αγκαλιάζετε ή να το φιλάτε, όταν είστε ένα άτομο ευαίσθητο στα αλλεργιογόνα. Τέλος, για τον περιορισμό των αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι, υπάρχουν ηλεκτρικές σκούπες με ειδικά φίλτρα για καθαρισμό των χαλιών, συστήνεται η συχνή πλύση των κλινοσκεπασμάτων και ο τακτικός αερισμός του σπιτιού.

  Η παρέμβαση του οφθαλμιάτρου

  Ανακούφιση από τα προβλήματα των ματιών παρέχει η χρήση αντιισταμινικών και οφθαλμολογικών σταγόνων. Σε περίπτωση τραυματισμού του ματιού είναι απαραίτητος ο άμεσος έλεγχος του οφθαλμιάτρου, έτσι ώστε να ελεγχθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

  Σε κάθε περίπτωση προβλημάτων των οφθαλμών λόγω της ενασχόλησης μας με κάποιο ζώο, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την πολύτιμη συντροφιά των κατοικιδίων μας συνάμα με την υπερπολύτιμη υγεία των ματιών μας.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!