• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

  γυαλια ηλιου και προστασια απο τον ηλιο

  Ο ήλιος στη ζωή μας αντιπροσωπεύει την απόλυτη ζωοποιό δύναμη, η οποία θεραπεύει κι ευεργετεί κάθε πηγή ζωής στον πλανήτη.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τους παγκόσμιους φορείς υγείας, η έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς η διαφορετική περίπτωση ενέχει κινδύνους, οι οποίοι αφορούν και στα μάτια μας.

  Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και σε περιπτώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια όπως εκδρομές σε βουνά για σκι ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες και εκδρομές, η χρήση γυαλιών ηλίου είναι αναγκαία.

  Προβλήματα της ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια

  Η υπερβολική κι αλόγιστη έκθεση των ματιών μας στον ήλιο, είναι ικανή να προκαλέσει αλλοιώσεις, τόσο στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων όσο και στο εσωτερικό των ματιών, καθώς είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις καλοήθεις ή και κακοήθεις όγκοι σχετίζονται με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή.

  Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης, αποτελούν περιπτώσεις σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων που επηρεάζονται κι επιταχύνονται από την έκθεση των ματιών μας στον ήλιο.

  Κατάλληλα γυαλιά ηλίου

  Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση των γυαλιών ηλίου αλλά και η ορθή επιλογή τους είναι σημαντική υπόθεση, εφόσον μαζί με τη χρήση καπέλου, είναι η μόνη προστασία που μπορούμε να έχουμε για τα μάτια μας. Τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξουμε πρέπει να τηρούν κάποια κριτήρια ποιότητας και πρωτίστως, θα πρέπει να έχουν σήμανση CE, που θα πει πως τα γυαλιά είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων.

  Στη συνέχεια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως η ποιότητα των φακών εξασφαλίζει μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB).

  Επίσης, θα πρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένη κατηγορία φακών ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου ζούμε. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, είναι ενδεδειγμένη η κατηγορία 3, ενώ η 4 συστήνεται για περιοχές όπου η ηλιακή επιφάνεια είναι πολύ πιο έντονη, πχ. στα μεγάλα υψόμετρα.

  Είναι αυτονόητο ότι τα «γυαλιά του δρόμου», αυτά δηλαδή που πωλούνται από διάφορους πλανόδιους, δεν προσφέρουν αυτά τα κριτήρια ασφαλείας. Επιπρόσθετα, μας δίνουν την εντύπωση ότι μας παρέχουν προστασία, ενώ στην ουσία συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, με συνέπεια να εκθέτουμε τα μάτια μας στον κίνδυνο χωρίς κάποια προφύλαξη.

  Ορθή χρήση γυαλιών ηλίου

  Μετά την επιλογή των γυαλιών ηλίου, σημαντικό ρόλο παίζουν η χρήση και η συντήρησή τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να διαθέτουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

  Ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται με νερό και σαπούνι και να αποφεύγονται τα σκληρά πανιά που μπορούν να γδάρουν ή να χαλάσουν την προστατευτική τους επίστρωση. Επίσης πρέπει να προσέχουμε τη χρήση τους καθώς λόγω μιας απρόσεκτης κίνησης μπορεί να γδαρθούν για παράδειγμα πάνω στην άμμο της παραλίας ή πάνω σε ένα τραπέζι εάν τα ακουμπήσουμε με τους φακούς προς τα κάτω. Ακόμα, σημαντικό είναι να μην έρχονται σε επαφή με θαλασσινό νερό ,διότι το αλάτι φθείρει τους φακούς και τα μεταλλικά μέρη των σκελετών.

  Τέλος, η σωστή επιλογή φύλαξής τους θα συμπληρώσει την ορθή τους μεταχείριση καθώς συστήνεται να τα φυλάμε στην μέσα στη θήκη τους και όχι απλά «πεταμένα» μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή μέσα στην τσάντα μας και φυσικά όχι σε μέρη όπου αναπτύσσεται μεγάλη θερμοκρασία, όπως για παράδειγμα είναι το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας.

  Η σωστή επιλογή γυαλιών και η ορθή χρήση τους θα μας προσφέρουν ένα ζευγάρι γυαλιών που θα προστατεύουν τα τόσο ευαίσθητα αλλά και συνάμα πολύτιμα μάτια μας.

  Εγγραφείτε στο newsletter μας!