• Αθανασιάδου 3-5, Αμπελόκηποι, 11521

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

  ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

  Μια από τις συχνότερες παθήσεις των ματιών είναι η υπερμετρωπία. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τι είναι η υπερμετρωπία, τι συμπτώματα παρουσιάζει, ποια είναι τα αίτια και ποια η θεραπεία της.

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

  Είναι μια πάθηση των ματιών, μια διαθλαστική ανωμαλία, με διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Στην υπερμετρωπία το μάτι είναι πολύ μικρό και οι εικόνες δεν δημιουργούνται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν. Χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες, την αξονική (το μήκος του οφθαλμού είναι μικρό) και την διαθλαστική (η διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού είναι μικρή). Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει συνδυασμός και των 2 κατηγοριών.

  ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

  Οι βασικές αιτίες είναι:

  • Mικρός προσθιοπίσθιος άξονας των ματιών

  • Μικρή διαθλαστική δύναμη του φακού ή του κερατοειδούς

  • Συνδυασμός των παραπάνω

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

  Τα κυριότερα συμπτώματα της υπερμετρωπίας είναι τα παρακάτω:

  • Θολή όραση μακριά αλλά και κοντά

  • Πόνος στην περιοχή των ματιών

  • Δυσκολία στην ανάγνωση και το διάβασμα

  • Κεφαλαλγίες

  Στα παιδιά είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση της υπερμετρωπίας για την φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπερμετρωπίας παιδιών μπορεί να προκληθεί στραβισμός και απαιτείται άμεση διόρθωση για να αποτραπεί κίνδυνος δημιουργίας αμβλυωπίας. Αν διαπιστώσουν οι γονείς κάποια συμπτώματα, κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από οφθαλμίατρο.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

  Η θεραπεία γίνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή με διορθωτική επέμβαση με laser.

  ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASER ΓΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

  Η χειρουργική επέμβαση της υπερμετρωπίας με laser για μόνιμο αποτέλεσμα γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρωθεί τα 18 έτη και υπάρχει σταθεροποίηση των βαθμών για 2 χρόνια. Όλες οι περιπτώσεις και τυχόν ιδιαιτερότητες του ασθενή εξετάζονται από χειρουργό οφθαλμίατρο.

  Η υπερμετρωπία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει συσχέτισή της με μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίασης γλαυκώματος. Άρα είναι απαραίτητο ένα πλήρες οφθαλμολογικό checkup στα 40 έτη.